Alt du trenger å vite om elektronisk dørlås

 

Stadig flere får øynene opp for elektronisk dørlås, både hjemme og i fritidsbolig. Overgangen til en nøkkelfri hverdag byr gjerne på spørsmål om funksjoner, sikkerhet, koder, adgangsbrikker, montering, pris og valg av fabrikat. Slike temaer blir belyst på denne siden.

Hva kjennetegner en elektronisk dørlås?

Yale Doorman
En elektronisk dørlås betjenes ved å taste en kode, gjerne kombinert med en adgangs- eller nøkkelbrikke. En slik lås trenger med andre ord verken mekanisk nøkkel eller sylinder.

Hver bruker tildeles sin egen personlige PIN-kode og hver sin nøkkelbrikke. Brikken inneholder elektronikk som kommuniserer trådløst med den elektroniske dørlåsen. Dette er den samme teknologien som benyttes i adgangskortet mange kjenner fra arbeidsplassen eller hoteller.

De mer avansert modellene kan i tillegg betjenes med en app på smarttelefonen. I utgangspunktet er det ikke enklere å låse opp med mobilen enn med kode eller vanlig nøkkel. Derimot er det en rekke funksjoner i appen som bidrar til en enklere hverdag, som å sjekke at døren faktisk er låst selv om du ikke er hjemme. Det er også enkelt å låse opp for andre eller administrere brukernes koder.

Prinsippet er med andre ord ganske enkelt: Nøkkelen erstattes av en kode eller mobilen, som man vanligvis har med seg over alt.

Hvordan fungerer elektronisk dørlås?

Rent mekanisk virker en elektronisk dørlås på samme måte som den tradisjonelle låsen: Når døren skal låses, skyves en reile av stål ut av låskassen og inn i sluttstykket i dørkarmen.

 

I en elektronisk variant er det ingen nøkkel som skal vris rundt i en sylinder. Når døren låses, aktiveres elektronikken, og en motor sørger for at døren låses.

 

Nøkkelen erstattes av en personlig kode, alternativt en app i mobilen. Det er også mulig å benytte en fjernkontroll.

 

Les om flere detaljer om den praktiske betjeningen av elektroniske dørlåser:

 

Slik åpner du for rørleggeren når du er på båttur

 

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne  enkle testen
Yale Doorman

Hvorfor elektronisk dørlås hjemme?

Elektronisk dørlås hjemme

Det er et utall av grunner til å bytte ut den tradisjonelle dørlåsen med en elektronisk variant. Mange fasineres av funksjoner og teknologi, mens det er like viktig å se på sikkerheten. 

 

En elektronisk dørlås betjent med kode betyr at nøkler på avveie ikke lenger er et problem. En kode blir ikke mistet. Skulle den derimot bli kjent for uvedkommende, kan den slettes fra systemet og erstattes med en ny. Hvis adgangsbrikken kommer på avveie, kan den få samme behandling.

 

Å taste koden for å låse opp er enkelt. Og dersom du har avtale med en håndverker, slipper du heretter å legge ut nøkkel eller bli hjemme fra jobb. Vedkommende får en midlertidig kode eller blir låst inn via smarttelefonen.

 

Du kan også koble den elektroniske dørlåsen opp mot smarthus-funksjoner. En etablert variant er å integrere boligalarmen i adgangskontrollen: Når døren låses, blir samtidig alarmen i huset aktivert. Motsatt kobles alarmen ut når man låser seg inn. Én kode mindre å måtte huske, og ett panel mindre å betjene.

Hvordan få elektronisk dørlås hjemme?

AAOSN Temaside 6 skisse forslag

En ferdig montert elektronisk dørlås i ytterdøren kan virke som en komplisert affære, men fremgangsmåten er ikke så avskrekkende. Kvier du deg for monteringen, så kan en låsesmed hjelpe deg. Ta kontakt for en vurdering og et pristilbud for en ferdig pakkeløsning hvor både montering og programmering er inkludert.

 

Spørsmål som må vurderes er om låsen vil passe uten videre eller om det må gjøres tilpasninger på døren. Sistnevnte alternativ er sjelden en utfordring for en dreven fagperson. Dersom det er aktuelt å gjøre monteringen selv, er dette detaljer som må avklares før den gamle låsen demonteres. Ta et bilde av døren og låsen fra flere vinkler, så kan en låsesmed eller faghandel gi svar.

 

I noen tilfeller skaper bosituasjonen utfordringer. I et borettslag eller leid leilighet kan styret eller huseier sette seg imot inngrep av denne typen. På den annen side er det ikke ulovlig å argumentere for «motparten» om fordelene med elektronisk dørlås.

 

Les mer på Yalebloggen

TIPS

Mange grunner til å vurdere elektronisk dørlås

En hverdag uten å måtte passe på nøklene til huset er en enklere hverdag. Argumentene for elektronisk dørlås står i kø:

 

Nøkkelfri dørlås
App-styring
Integrert alarm
Kode
Digitalt 
Fjernåpning
Enkelt
Sikkert
Trygt

 
De som har yngre medlemmer i familien kan ha stort utbytte av å få en push-melding på mobilen når minstemann har låst seg inn etter å ha gått hjem alene fra SFO. Eller han kan låses inn av mamma eller pappa via mobilen fra jobben hvis han har glemt koden sin. 
 
Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne enkle testen

Hva koster elektronisk dørlås?

I rene kroner koster en elektronisk dørlås alt fra et par tusen kroner og oppover. Prisen avhenger gjerne av hvilken kvalitet man går for og hvilke funksjoner det er behov for. De fleste kan nøye seg med noen tusenlapper, enten låsen monteres selv eller jobben settes bort til fagfolk.

Yale Doorman bakside

Hovedsaken er å oppnå en nøkkelfri hverdag i kombinasjon med god sikring av bolig, verdier og de som bor der. Det er skikkelig kvalitet å få for noen tusenlapper, med både god mekanisk låskvalitet og innovative funksjoner. Yale Doorman er faktisk den eneste elektroniske dørlåsen som er FG-godkjent, og den tåler vårt klima. Totalkostnaden varierer med hvilke funksjoner og tilleggs-kjøp man gjør, som å integrere app-styring eller boligalarm.

 

Den største kostnadsbesparelsen er det vanskelig å sette en kroneverdi på: Med en mekanisk lås kan nøkler komme på avveie, og uvedkommende kan låse seg inn. I praksis er det bare et tidsspørsmål før sikkerheten blir svekket.

 

Når dørlåsen betjenes med en kode eller mobil-app, er ikke dette en problemstilling lenger. Sikkerheten holdes hele tiden på et nødvendig nivå så lenge koden ikke deles med uvedkommende. Og skulle koden komme på avveie, er det fort gjort å erstatte den med en ny.

 

Les flere detaljer her: Hva koster det å bytte til elektronisk lås?

Knust dør

Er den elektroniske dørlåsen FG-godkjent?

Forsikringsgodkjenning, eller på folkemunne FG-godkjenning, betyr at både den mekaniske konstruksjonen og selve funksjonaliteten tilfredsstiller de gjeldende kravene.

Dette innebærer altså aspekter som eksempelvis bruddstyrke, dirkesikring og støtte for sikkerhetslåsing når eiendommen er tom. Det handler også om den praktiske bruken av elektroniske dørlåser for at de skal være godkjent. Det finnes flere ulike FG-klasser, avhengig av hvor høy sikkerhet det er behov for. Dette er imidlertid detaljer som er av interesse ved sikring av yrkesbygg.

I en bolig er det trygt å vite at låsen er FG-godkjent. Blant rent mekaniske låser er det et sort utvalg som tilfredsstiller disse kravene. Blant de elektroniske dørlåsene er det kun Yale Doorman som er forsikringsgodkjent.

Her belyser vi noen spørsmål som gjerne dukker opp rundt dette temaet.

Gratis infografikk: Uimoståelige fordeler med elektronisk lås Last ned nå

Hva er ulempene med elektronisk dørlås?

Ved oppgradering fra mekanisk til elektronisk dørlås er det et par nye ting man må forholde seg til.

Elektronikk trenger strøm, og det betyr at låsen er avhengig av batterier for å fungere. Noen produsenter løser dette ved å legge opp en løsning for nødnøkkel. Dersom batteriene går tomme, kan låsen åpnes med en tradisjonell nøkkel. Ulempen er at man ikke får den nøkkelfrie løsningen man er ute etter, siden denne nødnøkkelen må plasseres på et tilgjengelig sted og i teorien også kan være tilgjengelig for uvedkommende.

En Yale Doorman er ikke utstyrt med en sylinder. Den er hel-elektronisk. Batterier må skiftes med jevne mellomrom, og systemet varsler selv når det begynner å bli lite strøm. Dersom det skulle skje at batteriene går tomme, har denne låsen kontakter for tilkobling av et reserve 9-voltsbatteri. Da kan låsen åpnes som vanlig, med koden. Ja, det er nødvendig å ha et batteri i beredskap, men det går ikke på bekostning av sikkerheten.

Spesielt de yngste i husholdningen kan være litt uforsiktige å dele koden med venner. De kan synes det er praktisk at kompisene låser seg inn før de selv kommer hjem. Foresatte er nødt til å lære dem at den personlige koden er nettopp personlig og ikke skal røpes til andre.

Det er ikke uvanlig at en elektronisk dørlås er konstruert for å si fra klart og tydelig om ulike situasjoner. Noen ganger kan det nok bli litt masete hvis den hele tiden melder fra om at «låsen er låst». I så fall må man lete frem bruksanvisningen og finne ut hvordan verbale meldinger kobles ut.

Hverdagen blir enklere med en elektronisk dørlås, men det er et par ting man må ta høyde for.

Valg av elektronisk dørlås

I valget av elektronisk dørlås er det lett å la seg sjarmere av både design og tilhørende låsemedier, som for eksempel en fingeravtrykksleser eller en fancy mobil-app. Utseende og design spiller selvfølgelig en rolle når man skal montere et produkt på huset, men det bør ikke være den avgjørende faktoren i valget av elektronisk dørlås.

Digital kodelås
Låsen skal tross alt sørge for at uvedkommende ikke skal kunne ta seg inn og ut av boligen. Da hjelper det ikke at låsens design står fint til hvitevarene på kjøkkenet. Det er også fornuftig å gjøre seg noen tanker om den daglige praktiske bruken: Hvordan er knappene å trykke på – sommer som vinter? Er de bakgrunnsbelyste slik at du ser dem godt i både mørke og sollys? Er knappene tilgjengelige hele tiden eller er de skjult bak et deksel som må trekkes opp og ned hver gang låsen skal brukes?

 

Et annet aspekt en skal tenke godt over er hvor rask den er: Vi blir stadig mer utålmodige, og for de aller fleste vil det bety mye at låsen er enkel i bruk med rask respons. Dette er noe en føler på kroppen hver gang en skal låse opp eller igjen døra.

 

I første omgang kan vi eliminere noe vi ofte får spørsmål om: Kan jeg kjøpe lås fra utlandet? Vi foreslår at man fokuserer på hva det norske eller skandinaviske markedet har å tilby. Grunnen til dette er at vi i Skandinavia har dører som følger en egen standard.

 

Dette betyr blant annet at måten vi freser dørene på, altså hullet man skal sette selve låsen i, skiller seg fra dører produsert for markedet utenfor Skandinavia. Dermed vil låser fra samme marked være tilpasset deres standard og mest sannsynlig ikke passe inn i en skandinavisk dør.

 

Det er flere alternative produkter å velge mellom, mens det i Norge kun finnes én elektronisk dørlås for privatboliger som er godkjent av FG.

 

Les mer om valgmulighetene her.

Besøk Yalebloggen  Les om moderne, brukervennlig og økonomisk sikring av bolig Klikk her »

Hvordan monteres elektronisk dørlås?

Mange har sansen for å gjøre ting selv. Derfor har vi laget en instruksjonsvideo som viser i detalj hvordan man går frem for å montere en Yale Doorman på optimalt vis. Hvor vanskelig dette er, eller ikke er, avhenger av erfaringsgrunnlaget til den enkelte. I hovedsak er det snakk om å være tålmodig og nøyaktig.

Hvor lang tid tar det å montere elektronisk dørlås?

Dette spørsmålet har like mange svar som det finnes gjør-det-selv-ere der ute. Et generelt svar er at ingen trenger en hengelås i reserve fordi man ikke ble klare før dagen var omme. Se gjennom videoen over her og klargjør hvilke verktøy som eventuelt må anskaffes.

I tillegg er det vesentlig å få visshet om at den elektroniske låsen passer i den aktuelle døren uten for avanserte tilpasninger. Den passer i de aller fleste ytterdører. Bruk den tiden som er nødvendig, så bør låsen være på plass i løpet av noen timer.

Er det lov å montere elektronisk dørlås selv?

Ved kjøp av elektronisk dørlås er det fritt valg om man vil montere selv eller om en låsesmed skal gjøre den jobben.

Som alltid er det noen umiddelbare kroner å spare på egeninnsats. Spørsmålet er hva som vil lønne seg på sikt. Selvgjort betyr at eieren selv må stå ansvarlig for jobben og senere vedlikehold eller tilsyn. Har en profesjonell aktør stått for monteringen, kan ansvaret overlates til denne dersom låsen trenger noen form for oppfølging.

Her er noen av de vanligste spørsmål angående montering:

  • Er det lovlig å montere elektronisk dørlås selv?
  • Er det mye å spare på å montere selv?
  • Hvor lang tid tar det å montere en elektronisk dørlås?
  • Er det vanskelig å montere låsen selv?
  • Bør man egentlig montere låsen selv?

Svarene finner du i denne artikkelen

2019 Villa Sval (6) cr-1

Låser fem ytterdører med smarttelefonen

Hva slags erfaringer gjør huseiere selv med den elektroniske dørlåsen Yale Doorman? I Bergen har Henning Kongshavn Frønsdal og familien tatt det ut til det litt ekstreme med elektronisk appstyrt dørlås på fem ytterdører, to boder og et teknisk rom.

Det er ikke tilfeldig at karakteristiske Villa Sval er utformet på denne måten. For småbarnsfamilien handler det om bærekraftig design av et hjem med komponenter som skal vare lenge i et værutsatt område nær sjøen.

— Disse elektroniske låsene gjør jobben som de er satt til å gjøre, konkluderer Henning.

Les hele historien på Yalebloggen. 

Hvem kan montere elektronisk dørlås for meg?

Over hele landet er det etablert TrioVing Sikkerhetssentre med kvalifiserte låsesmeder. De har kompetanse til å montere elektronisk dørlås der det er behov, det være seg boligdører eller hyttedører. Senteret kan også ta ansvar for å følge opp med ettersyn.

 

Les mer om å sette bort jobben.

 

Her er en oversikt over lokale sikkerhetssentre som er gode på dette.

Montere elektronisk dørlås

Valg av forhandler

Når man har bestemt seg for å investere i en elektronisk dørlås til boligen, venter en rekke valg. Ikke bare har man et bredt utvalg av låser å velge mellom, men beslutningen om hvilken forhandler man velger å handle hos vil også legge føringer for kvaliteten på totalløsningen man ender opp med.

Det er i dag mange typer aktører som selger elektroniske dørlåser i det norske markedet. Det å lage en god og sikker lås er imidlertid ikke noe man kan lære over natta, og det kan være verdt å merke seg de ulike produsentenes fartstid i bransjen.

I Norge er de aller fleste dører laget etter skandinavisk standard, noe som betyr at en billig lås kjøpt utenfor Skandinavia sannsynligvis ikke vil passe inn i døra. Det man trodde var besparelser ved å handle billig fra utlandet kan dermed vise seg å bli både dyrt og frustrerende.

Et avgjørende spørsmål ved valg av forhandler er om man ønsker å montere låsen selv eller ikke. Både byggevarehus og andre typer detaljhandler selger slike over disk. Det er en grei løsning for den som satser på å gjøre jobben selv. Ønsker man derimot at en profesjonell montør installerer den elektroniske dørlåsen, kan en låsesmed levere både lås og montering.

Les mer om slike spørsmål i denne artikkelen.

Finn din nærmeste forhandler av vår elektroniske dørlås Yale Doorman.

Kontakt oss om elektronisk dørlås